Krishnan kääpiö-inkarnaatio

Tänään on Ekadasi ja puolen päivän paasto Herra Vamanadevan ilmestymisen kunniaksi. Vamanadevan ilmestymisen päivän on huomenna, mutta paasto on tänään, jotta ekadasi-paaston voi huomisaamuna lopettaa hyväenteisenä hetkenä (eikä vasta puolenpäivän jälkeen). Huomenna on myös Srila Bhaktivinoda Thakuran ilmestymispäivä!

Vedat kertovat kuinka monia satoja tuhansia vuosia sitten oli aika, jolloin Devat ja Danavat (puolijumalat ja demonit) taistelivat, ja kun demonit nousivat johtoon, kaikki puolijumalat pakenivat ja elivät piilossa. Silloin he rukoilivat Herra Vishnua, universumin ylläpitäjää, ilmestymään ja auttamaan heitä saamaan takaisin oikeutetun asemansa maailmankaikkeuden hallitsijoina.Herra ilmestyi erityisen kauniina brahmana-kääpiönä, Vamanadevana. Tässä valeasussaan kaikkivoipa Korkein Jumaluuden Persoonallisuus lähestyi Bali Maharajaa, demonien kuningasta.

Bali ymmärsi Vamanadevan olevan erityinen henkilö, sillä Hänen kehonsa säteili epätavallisen viehättävästi. Sydämessään kuningas oli valmis antamaan Vamanalle mitä ikinä hän pyytäisikään. Bramiineilla on oikeus kerjätä ja hankkia elantonsa näin, jotta he voivat keskittyä henkiseen elämään ja pysyä lahjomattomina opettajina olemalla harjoittamatta liiketoimintaa. Niinpä Vamana hyödynsi etuoikeuttaan ja kerjäsi Bali Maharajalta ilmeisen pientä siunausta: kolmea askelta maata omakseen.Vaikka Balin ja kaikkien demonien guru yritti estää kuningasta suostumasta Vamanadevan pyyntöön, ei Bali Maharaja piitannut langenneen gurunsa ohjeista, joka vain oli huolissaan omasta elatuksestaan, sillä Bali oli sydämeltään puhdas. Kuningas lupasi välittömästä antaa Vamanadevalle mitä ikinä tämä halusikaan. Silloin Vamana omaksui valtavankokoisen muodon joka peitti koko maailmankaikkeuden. Ensimmäisellä askeleella Hän saavutti taivaalliset planeetat, ja toisella askeleella Hän tavoitti maailmankaikkeuden rajat. Vaikutti siltä, ettei Bali pystyisi pitämään lupaustaan kolmesta askeleesta, joten hän nöyrästi pyysi Herraa asettamaan kolmannen askeleensa oman päänsä päälle. 🙏

Voit tutustua tarinaan tarkemmin Srimad Bhagavatamin kahdeksannessa laulussa (luvut 18 & 19).