Bhakti on rakkautta - Krishnan ja bhaktijoogien antaumuksellista palvelemista.
Bhakti-joogassa on enemmänkin kyse mielentilasta, kuin palvelusta itsestään. Mitä tahansa teetkin, tee se ilahduttaaksesi Krishnaa.
Bhaktin historia & kulku
Bhakti on Veda-tekstien kauan salassa pidetty aarre, joka on nykyisenä Kali-yugan aikakautena paljastettu kaikkien hyväksi onneksi.
Ritualismiin ja kirjanoppineisuuteen taipuvaiset Veda-oppineet järkyttyivät, kun Sri Vaishnava-sampradayan Ramanujacarya (1017 - 1137) paljasti salaisen mantran kaikille tavallisille ihmisille. Hän halusi, että jokainen saisi mahdollisuuden edetä bhaktin polulla, eikä vain bramiinien kastiin kuuluvat.
Keskiajan Bengalissa samaa pappisryhmää kuohutti Gauranga Mahaprabhu, joka lauloi maha-mantraa kaupunkien ja kylien kaduilla ja aloitti kokonaisen bhaktin kansanliikkeen.
Gauranga Mahaprabhu kuuluu ikivanhaan vaishnavien Brahma-Madhva-Gaudiya-oppilasketjuun. Hänen oppilaat ja seuraajat ovat jatkaneet hänen jalanjäljissään, ja astuneet myös muille mantereille jakaakseen bhaktin filosofiaa ja onnellista elämäntapaa koko maailmaan.
Merkittävimmän askeleen teki A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, kun hän toi bhaktin opit läntiseen maailmaan vuonna 1965, ollessaan 70-vuotias. Astuessaan New Yorkin satamaan kauppalaivasta, joka oli 5 viikkoa aiemmin lähtenyt Intiasta, oli hänellä mukanaan koko omaisuutensa: 40 intian rupiaa (noin 5 dollaria) ja arkullinen Srimad Bhagavatam - kirjoja. Kuin ihmeen kaupalla hän perusti suurella menestyksellä Kansainvälisen Krishna-tietoisuus yhteisön, eli ISKCON:in. ISKCON on akronyymi sanoista: International Society for Krishna Consciousness.
Bhakti-joogan tärkein ohje:
Aina muista Krishna, äläkä koskaan unohda Krishnaa.
Mahamantra
हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे हरे राम हरे राम राम राम हरे हरे
hare kṛṣṇa hare kṛṣṇa
kṛṣṇa kṛṣṇa hare hare
hare rāma hare rāma
rāma rāma hare hare
Tämä on se mantra, jota Gauranga Mahaprabhu lauloi ja aikaansai kansalaistottelemattomuusliikkeen, kun valtaa pitävät yrittivät rajoittaa Gaurangan ja seuraajien bhaktin harjoittamista.
Hare, Krishna ja Rama ovat Jumalan ja Hänen energioidensa nimiä. Absoluuttinen Korkein Jumala ei eroa nimistään, joten lausumalla ja kuulemalla hänen nimiään, voimme tuntea Hänen voimakkaan läsnäolon, ja kuinka se ravitsee meitä.
Ennen kaikkea, maha-mantra on nöyrä rukous, jossa pyydämme Krishnaa ja Radhaa ottamaan meidät takaisin palvelukseensa, ja auttamaan meitä palaamaan takaisin kotiin, Jumaluuteen.
"Jumalalla ei ole nimeä, mutta nimeämme Hänet Hänen ominaisuuksiensa mukaan. Jos joku on todella kaunis, kutsumme häntä kauniiksi. Jos joku on todella älykäs, kutsumme häntä viisaaksi... Koska Jumala on kaikkia viehättävä, nimi 'Krishna' soveltuu vain Hänelle. Krishna tarkoittaa kaikkia viehättävää. Se sisältää kaiken."
—A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Japa
Japa tarkoittaa sanskritin kielellä mantran ääneen toistamista hiljaisesti.
Hare Krishna - mantraa voi myös toistaa mielessään täysin äänettömästi, mutta ääneen lausuminen on huomattavasti tehokkaampaa. Japahelminauha koostuu 108 helmestä ja yhdestä muita isommasta helmestä, jossa on monesti tupsu. Tavallisten helmien kohdalla toistetaan maha-mantra, ja kun tullaan tupsuhelmen luo, helmet käännetään ympäri ja aloitetaan alusta. Kun maha-mantraa on lausuttu 108 kertaa, kutsutaan sitä yhdeksi kierrokseksi. Vakavamieliset bhaktin harjoittajat mietiskelevät päivittäin tietyn määrän kierroksia. (Esim. 1, 4, 8, 16, 32, 64, ...)
Kirtan
Kirtan tarkoittaa mantran laulamista yksin tai yhdessä, soittimien säestyksellä tai ilman.
Siinä missä japa on lähinnä henkilön omaksi hyödyksi, niin kirtan hyödyttää sekä itseä, että kaikkia jotka sen kuulevat. Perinteisesti kirtanassa ensin esilaulaja laulaa samalla kun muut kuuntelevat, sitten muut laulavat samalla kun esilaulaja kuuntelee. Kirtanaan ei ole olemassa tiukkoja sääntöjä - voit vapaasti leikitellä melodioiden ja soitinten yhdistelmillä - tärkeintä on kuitenkin muistaa, että tarkoituksena on auttaa mieltä keskittymään kuulemaan mantra. Samadhiksi kutsutaan tilaa, jossa mieli on aina syventynyt maha-mantraan, 24/7.
Japaa ja kirtanaa voi harjoittaa paikallaan istuen, kävellen, tanssien, työskentelyn ohessa tai vaikka päällä seisten.
"Jos peili on pölyinen, et näe kasvojasi kovinkaan hyvin. Mutta jos pyyhit peilin huolellisesti... Joten tämä Hare Krishnan lausuminen on menetelmä mielemme peiliin kertyneen pölyn pois pyyhkimiseksi."
—A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Bhaktin filosofiaa
Jos haluaa kehittää mietiskelyään ja ymmärtää enemmän bhaktin filosofiasta, kannattaa lukea ja tutustua vedateksteihin.
Bhagavad-Gita on Krishnan itsensä puhuma teksti, jossa on mm. ohjeita oikeudenmukaisesti elämiseen, valaisevia kuvauksia ihmisluonteesta ja yhteiskunnan rakenteesta - kuin henkisen tiedon ABC.
Srimad Bhagavatam taas on transsendentalistien keskenään käymiä opettavaisia ja inspiroivia keskusteluja Krishnasta ja Hänen palvojiensa edesottamuksista sekä onnistumisista bhaktin polulla.
3 helppoa askelta kohti Krishnaa
Maha-mantra
Mieti sopiva kierrosmäärä, jonka voit luvata itsellesi lausuvan joka päivä. On hyvä aloittaa pienestä luvusta, jotta harjoitus olisi miellyttävää ja helppoa. Aikainen aamu tai muu rauhallinen aika on hedelmällisintä meditointiin. Harjoituksen säännöllisyys ja laatu on kaikista tärkeintä!
Veda-kirjallisuus
Päivittäinen Veda-tekstien lukeminen antaa syvempää ymmärrystä elämän tapahtumiin. Lukeminenkin on mukavaa heti aamusta, kun mieli on vielä kirkas ja levollinen. Tällöin voi lukea vaikka edes yhden sivun pyhistä kirjoituksista, ja antaa sen valaista tulevan päivän tapahtumia.
Siunattu kasvisruoka
On erityisen hyvä syödä vain ruokaa, joka on antaumuksella valmistettu Krishnan iloksi ja tarjottu mantroilla Hänen nautittavaksi. Tällainen ruoka on henkistä, ja se kirkastaa tietoisuuttamme. Koska Krishna on kasvissyöjä, emme luonnollisestikaan tarjoa Hänelle lihaa, kalaa tai kananmunia.