Krishnan isoveli

Jumaluuden Ylimmällä Persoonallisuudella, Sri Krishnalla, on veli nimeltä Balarama, joka on myös Jumaluuden Ylin Persoonallisuus. Kuinka se on mahdollista? Jos Jumala on vain yksi, kuinka Heitä nyt onkin kaksi? Ja enemmänkin, sillä Krishna inkarnoituu myös Nrsimhadevana, Varahana, Kurmana sekä monina sastroissa etukäteen kerrottuina avataroina. Krishna on aina alkuperäinen Korkein Jumala, kaikkien laajentumien alkulähde, ja Balarama on Krishnan ensimmäinen laajentuma. Kuvittele että sinulla on kymmenen kynttilää. Yksi niistä palaa (Krishna) ja sytytät sillä loput kynttilät. Kun kaikki 10 kynttilää palavat iloisesti, kuinka voit erottaa ensimmäisen kynttilän muista? Samalla tavoin omaksi ilokseen Krishna laajentuu moniksi eri muodoiksi, ilahduttaakseen ja suojellakseen bhaktojaan demoneilta. Kun Krishna laajentuu, Hän ei voimassaan vähene, vaan pysyy ikuisesti Korkeimpana. Tämä kaikki on yksityiskohtaisesti selitetty Srimad Bhagavatamissa.

Balarama taisteli Dvivida-gorillan kanssa.

Mutta takaisin Balaramaan, Krishnan isoveljeen. Kirjoitukset kertovat, etteivät He eroa toisistaan muuten kuin ihonväriltään: Krishna on tummanpuhuvan sinertävä, ja Balarama maidonvaalea. Balaraman ikuinen tehtävä on avustaa Krishnaa Hänen lukuisissa leikeissään ja tehtävissään. Kaikki Krishnan palvelemiseen käytettävä on Balaraman laajentumaa. Balarama on myös adi-guru, eli alkuperäinen henkinen opettaja.

Balarama palvoo Krishnaa monella tavalla. Hän henkilökohtaisesti avustaa Krishnaa tämän leikeissään.

Balarama suorittaa luomistyön neljässä catur-vyuha-laajentumassaan (Vasudeva, Sankarshana, Pradyumna ja Aniruddha). Anantasesan monipäisen käärmeen muodossa Hän on aina valmis palvelemaan Krishnaa. Kaikissa muodoissaan Balarama maistaa antaumuksellisen palvelemisen nektaria. Kukaan ei voi lähestyä Krishnaa saamatta ensin osakseen Balaraman suosiota, joka rakastaa Krishnaa isoveljenä niin ystävän kuin vanhempainrakkaudenkin sulomaun kautta.