Ekadasi – mikä se on?

Ekadasit on sellaisia päiviä, jolloin voi yrittää muistaa enemmän Krishnaa ja vähemmän Mayaa (harhaa).

Tässä mitä Srila Prabhupada sanoo ekadasista:
”Ekadasina, eli yhdentenätoista päivänä täydestä- ja uudestakuusta, tulee paastota viljasta ja pavuista. Vihanneksia ja maitotuotteita voidaan syödä kohtuudella, ja Hare Krishnan – lausumista, kirjoitusten lukemista jne. lisätään.”
Narada Muni sanoo näin:

aradhito yadi haris tapasa tatah kim
naradhito yadi haris tapasa tatah kim

”Jos Krishnaa palvotaan, niin mitä hyötyä on ylimääräisestä itsekurista? Ja jos Krishnaa ei palvota, niin mitä hyötyä on itsekurista?”

Eli antaumuksellinen palvelu Krishnaa kohtaan sisältää luontaisesti itsekuria, joten ei tarvitse kurittaa itseään erityisesti enemmän.

Krishnatietoisuuden tarkoituksena ei ole kuormittaa, vaan juuri poistaa taakkaa. Veda-kirjallisuudessa on monia hyvin yksityiskohtaisia ohjeita kaikenlaiseen henkilökohtaiseen, sosiaaliseen ja kulttuurilliseen kanssakäymiseen liittyen, mutta kuten Srila Prabhupada kerran sanoi: ”Jos kertoisin teille kaiken, te pyörtyisitte.” Ohjeiden tarkoituksena on auttaa – ei monimutkaistaa – meitä tulemaan Krishnatietoisiksi jokapäiväisessä arjessamme.

Viljat ja pavut eivät ole pelkästään vain raskaampia sulattaa, vaan ekadasina ne sisältävät myös universumin syntisiä reaktioita. Ekadasi on erittäin hyväenteinen päivä, mutta jos silloin syö viljaa, niin ottaa osaa universumin huonoon karmaan.

Srila Prabhupada kerran valaisi oppilaitaan asioiden tärkeysjärjestyksessä:

  1. terveys (fyysinen & psyykkinen)
  2. sadhana (henkiset harjoitukset, eli henkinen terveys)
  3. palveluksemme Krishnatietoisuuden levittämisessä.

Ilman hyvää terveyttä on vaikeata tehdä mitään, edes antaumuksellista palvelua. Joten säännöllinen paastoaminen on hyväksi terveydellemme, ja myös yhteiskunnan ekonomialle, kuten Srila Prabhupada mainitsee Srimad Bhagavatamissa. (1.17.38)

Ekadasina voi yrittää rikkoa arjen normaalia kaavaa, ja antaa itselle enemmän aikaa ja huomiota henkisen elämän harjoittamiseen.

Eli pähkinänkuoressa: Ekadasina pidättäydytään viljasta ja pavuista ja laitetaan vain yksinkertaista kasvisruokaa. Ruuanlaittossa säästetään aikaa, keho on virkeämpi vähemmällä ruuansulatuksella, ja kykeneväisempi näin osallistumaan enemmän Krishnan antaumukselliseen palveluun. Perinteisesti vaishnavat ovat viettäneet ekadasia juoden pelkästään vettä, tai ei sitäkään, ja viettäen koko päivän ja yön yhdessä muiden bhaktojen kanssa Krishnan nimiä laulaen ja pyhiä tekstejä lukien. Jos tämä yksinkertainen ruokavalio aiheuttaa liikaa itsekuria, niin voi hyvin tehdä erilaisia herkkuruokia ekadasi-reseptien mukaisesti, tarjota ne Krishnalle, ja syödä onnellisena prasadaa, ja lausua huolellisesti niin monta kierrosta Hare Krishna- mahamantraa kuin suinkin ehtii.

Leave a Comment