Kuinka tarjota ruokaa Krishnalle?

Ruuan valmistaminen Krishnalle osoittaa meidän kiitollisuuden ja kiintymyksen tunteemme Häntä kohtaan. Krishnan ei tietenkään tarvitse syödä ollakseen olemassa, sillä Hän on alkuperäinen ikuinen Jumala, mutta Hän nauttii sen antaumuksen maistamisesta, jonka vallassa valmistamme ja tarjoamme ruuan Hänelle.

Niin pitkälle kuin mahdollista, käytä tuoreita ja luonnonmukaisesti tuotettuja aineksia ruuanlaitossa. Krishna hyväksyy vain kasvisruokaa, eli ei lihaa, kalaa tai kananmunia.

Puhtaus on tärkeää, kun keitetään Krishnalle. Pese kätesi ennen aloittamista, äläkä maistele ruokaa sitä laittaessasi – aterian on tarkoitus valmistua Krishnan nautittavaksi, joten Hänen kuuluu maistaa sitä ensin. 🙂

Kun ruoka on valmista Krishnalle tarjottavaksi, aseta se uusille puhtaille astioille, jotka ovat vain Krishnan käytössä. Aseta nuo kulhot Krishnan kuvan eteen ja pyydä Häntä hyväksymään valmistamasi ruoka. Sitten voit lausua seuraavat kolme mantraa, kunkin kolme kertaa: 

1. Rukous gurulle:  

nama om vishnu-padaya krishna-presthaya bhutale
srimate bhaktivedanta-svamin iti namine
namas te sarasvate deve gaura-vani pracarine
nirvisesa-sunyavadi-pascatya-desa-tarine 

(Osoitan kunnioittavan kumarrukseni hänen jumalaiselle armolleen A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadalle, joka on hyvin rakas Sri Krishnalle turvautuessaan Hänen lootusjalkoihinsa. Kumarrukseni sinulle, henkinen mestari. Olet Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvamin palvelija. Opetat ystävällisesti Sri Caitanyadevan sanomaa ja vapautat länsimaat, joissa persoonattomuus- ja tyhjyysfilosofia vallitsevat.)

2. Rukous Caitanya Mahaprabhulle:  

namo maha-vadanyaya krishna-prema-pradaya te
krishnaya krishna-caitanya-namne gaura-tvise namah

(Oi kaikkein jalomielisin inkarnaatio! Olet Krishna itse ja ilmestyt Sri Krishna Caitanya Mahaprabhuna. Olet omaksunut Srimati Radharanin kultaisen ihonvärin ja levität puhdasta rakkautta Krishnaan. Osoitan Sinulle kunnioitustani.)

3. Rukous Krishnalle: 

namo brahmanya-devaya go-brahmana-hitaya ca
jagad-dhitaya krishnaya govindaya namo namah

(Osoitan kunnioitukseni Sri Krishnalle, joka on bramiinien palvonnanarvoinen Jumaluus, bramiinien ja lehmien hyväntoivoja, ja koko maailman siunaaja. Kumarran yhä uudelleen kunnioittavasti Jumaluuden Ylintä Persoonallisuutta, joka tunnetaan nimillä Krishna ja Govinda.)

Lausu sitten vielä kertaalleen (tai kolmesti) nämä kaksi mantraa:

Panca-Tattva mantra: 

jaya-sri-krishna-chaitanya prabhu-nityananda
sri-advaita gadadhara srivasadi-gaura-bhakta-vrinda

(Osoitan kunnioittavan tervehdykseni Sri Krsna Caitanyalle, Prabhu Nityanandalle, Sri Advaitalle, Gadadharalle ja Srivasalle ja kaikille muille antaumuksellisen palveluksen tiellä.)

Maha-mantra: 

Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

Jätä sitten ruuat hetkeksi Krishnan syötäväksi. Muutaman minuutin kuluttua voit kiittää Krishnaa, että Hän otti vastaan tarjoamasi ruuan ja kysyä pitikö Hän siitä. Tunnet vastauksen sydämessäsi. 🙂 Ruoka on nyt muuttunut prasadaksi, eli Krishnan armoksi. Voit siirtää sen omille lautasillesi ja syödä sitä muistaen sen henkisen arvon. Koska Krishna on hyväksynyt sen, se on muuntunut samalle henkiselle tasolle Hänen kanssaan. Prasada on henkistä, karmavapaata ruokaa, jota syömällä syvin olemuksemme kirkastuu.

Voit tarjota Krishnalle monia asioita – kukkia, suitsukkeita, uudet vaatteesi ja esineesi, vettä, ruokaa,… Kaikkea prasadaa tulee kunnioittaa ja mahdollisuuksien mukaan jakaa muiden kanssa. 

Comments

  1. Jos valmistan ruokaa vaikka isomman kattilallisen, niin muuttuuko koko kattilallinen ruokaa prasadaksi vaikka Krishnan eteen asetetaan vain lautasellinen ruokaa? Vai pitäisikö koko kattila ruokineen asettaa myös Krishan kuvan eteen?

Leave a Comment