Pyhä Ganges

Ganga Pujalla juhlistetaan sitä vuosipäivää, kun Äiti Ganges laskeutui maaplaneetalle. Srimad Bhagavatamissa selitetään yksityiskohtaisesti universumin ja kosmoksen liikkeet, mutta lyhyesti tiivistettynä tämä meidän aineellinen maailmamme koostuu kolmesta planeettajärjestelmästä: ylemmästä, keskimmäisestä ja alemmasta. Ganges virtaa näiden kaikkien läpi. Ylemmillä planeetoilla Gangesia kutsutaan Mondakiniksi, keskimmäisillä Gangaksi ja alemmilla Bhagirathiksi. Näiden kolmen aineellisen maailman planeettajärjestelmän yläpuolella alkavat henkiset planeettajärjestelmät, joissa Krishna tai Vishnu ovat läsnä eri muodoissaan.

Yötaivaalla näkyvä linnunrata on Ganges, joka avaruuden halki virtaa meidän Maa-planeetalle, laskeutuen Himalajoille Shivan päälaelle. Gangesin alkulähde on korkealla vuoristossa Gangotriksi kutsutussa kylässä. Sieltä joki matkaa alas vuoristoa Haridwariin, josta matka jatkuu alangoille Allahabadiin, jossa Ganges yhdistyy Yamuna-jokeen. Varanasin kautta joki virtaa Mayapurin kautta Länsi-Bengaliin, jossa hän lopulta yhdistyy mereen.

Agni Puranan mukaan kun tämän päivän aikana kylpee Gangesin vesissä, puhdistuu kaikista menneiden tekojen vastavaikutuksista (karmasta). Kun on aika jättää tämä keho, pidetään hyväenteisenä viettää viimeiset päivät Gangesin rannalla. Jos tämä ei ole mahdollista, niin tapana on tuoda kuolleen tuhkat ja huuhtoa ne Gangesin puhdistaviin vesiin, jotta voisi vapautua syntymän ja kuoleman kiertokulusta.

Seitsemän tapaa palvoa Gangaa ovat:
1. Kutsua häntä nimeltään, ”Oi Ganga!”
2. Nähdä hänet.
3. Koskettaa hänen vesiään.
4. Palvomalla häntä.
5. Kylpemällä hänen vesissään.
6. Seisomalla Ganges-joessa.
7. Kantamalla Gangesin pohjalta kaivettua savea.

Ganga on Himalajan vuoriston tytär, ja hänen äitinsä on jumalatar Mena. Puranat kertovat, kuinka Ganges virtaa Vishnun varpaan kautta, mikä on hänen puhdistavan ja pyhän vaikutuksen perusta. Toisinaan Ganga omaksuu ihmismäisen muodon. Kerran näin tehdessään, hän avioitui kuningas Shantanun kanssa ja sai lapsekseen Bhisman, tuon mahtavan soturin, kuuluisien Pandavien ja Kauravien isoisän (iso”enon”).