Sydämen suursiivous

Gauranga Mahaprabhu vietti isoimman ajan elämästään Jagannatha Purissa. Tuossa pyhässä kaupungissa kaiken keskipisteenä on Jagannatha, eli Krishna, yhdessä veljensä Balaraman ja siskonsa Subhadran kanssa. Jagannatha tarkoittaa kirjaimellisesti “maailmankaikkeuden Herraa”, ja Jagannatha suurine silmineen ja ruokahaluineen on suunnattoman hellyyttävä sekä helposti lähestyttävä. Osoittaakseen puolueettomuuttaan ja vilpitöntä rakkauttaan kaikkia eläviä olentoja kohtaan, Herra Jagannatha on hyvin innokas tulemaan ulos temppelistä kaupungin kaduille kohtaamaan kansalaisia, sekä siunaamaan heitä iloisella hymyllään kauniisti koristelluissa vaunuissaan. Samalla Hänen palvojansa laulavat, tanssivat ja juhlistavat tilaisuutta monin eri tavoin ihastellen Jagannathan uniikkia upeutta.

Ratha-yatra kulkee Purin kaupungin läpi Jagannathan temppeliltä Gundica-temppelille, jossa Jagannatha sisaruksineen viettää viikon loman. Luonnollisesti ennen kuin Herra saapuu kesähuvilaansa, ovat Gundica-temppelin tilat suursiivouksen tarpeessa. Kerran Gauranga Mahaprabhu toivoi saavansa seuralaisineen osallistua temppelin siivoukseen, ja tässä kuvaus tuosta riemukkaasta suursiivouksesta:

Sadat bhaktat kokoontuivat auttamaan Gauranga Mahaprabhua Gundican temppelin siivoamisessa innokkaina seurustelemaan Hänen kanssaan, sekä palvelemaan Jagannathaa. Ensin Gauranga henkilökohtaisesti antoi jokaiselle luudan, jolla kaikki tilat lakaistiin ja huiskittiin. Tuo karkea lika tuotiin ulos yhdeksi isoksi kasaksi, ja vaikka kaikki muut bhaktat laittoivat oman likansa yhteen isoon yhteiseen kasaan, niin Gauranga Mahaprabhun keräsi oman likakasan, josta tuli kaikkien muiden yhteistä kasaa isompi!

Seuraavaksi bhaktat muodostivat kaksi pitkää ketjua läheiselle lammelle. Toista jonoa pitkin ämpärit tulivat täysinä Gundicaan, jossa vesi heitettiin kattoon, josta se sitten seinien kautta valui lattialle ja näin puhdisti kaiken. Toista ketjua pitkin tyhjät ämpärit palasivat takaisin lammelle täytettäviksi.

Gauranga Mahaprabhu innostui Itse puhdistamaan Jagannathan istuinta, ja osa bhaktoista toimitti Hänen käsiinsä pesuvettä, jolla Herra rakastavasti hankasi pinttyneemmätkin liat pois. Samalla toiset bhaktat salaa kaatoivat Herran lootusjaloille vettä, ja kylvettivät Häntä kunnioittavasti. Eräs bhakta oli niin rohkea, että Gauranga Mahaprabhun kiellosta välittämättä kyykistyi Herran lootusjalkojen alle ja joi aimo kulauksia tuota Herran jalkoja puhdistavaa vettä.

Kun joku pyysi saada vesiämpärin, hän sanoi, “Krishna, Krishna!” ja tuo ämpäri annettiin hänelle kera vastauksen, “Krishna, Krishna!” Kaikki kommunikoivat keskenään käyttäen vain Krishnan pyhiä nimiä, ja tunnelma oli ekstaattinen. Gauranga Mahaprabhukin lauloi Krishnan nimiä hurmiossa, ja vaikutti kuin Hän yksin olisi siivonnut sadan miehen edestä.

Gauranga Mahaprabhu haastoi bhaktat transsendentaalisaan kisailuun. Kaikkien bhaktojen keräämä lika kerättäisiin erillisiin kasoihin, ja kuka keräisi vähiten, maksaisi sakkona muille makeaa maitoriisiä sekä kakkuja. Aina kun Gauranga näki jonkun tekevän hyvää jälkeä, Hän vuolaasti kehui tuota bhaktaa, ja pyysi tätä opettamaan metodinsa muille. Kun muut bhaktat sivustakuulivat, he nolostuivat ja ryhtyivät siivoamaan entistäkin vinhammin. Näin kun kaikki innokkaina puhdistivat Herran temppeliä, samalla heidän oma mielensä ja sydämensä puhdistui.

Tilat pestiin yhteensä kolme kertaa: ensin karkea lika harjoilla, sitten suurimmat liat vedellä, ja lopulta pikkiriikkisetkin riisinjyvät ja pikkukivet lautojen raoista nypittiin tarkasti sormin. Samalla tavoin jotta voimme saada osaksemme rakkauden Jumalaan, tulee meidän ensiksi karistaa kehostamme karkea lika, puhdistaa mielemme sekä sydänjuuria myöten löytää peittelemämme pinttyneet huonot tavat ja asenteet, sekä luopua niistä. Vasta silloin olemme valmiita vastaanottamaan puhdistuneeseen sydämeemme Krishnan. Paras tapa puhdistaa keho, mieli ja sydän on Hare Krishna-mantran lausuminen:

Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

“Pyydän, että kaikki temppelissä pidetään hyvin puhtaana ja miellyttävänä… Meidän tulisi aina muistaa, että Krishna on kaikista puhtain, ja samalla tavoin vain puhtaat voivat seurustella hänen kanssaan. Puhtaus käy Jumalaisuuden edellä. [Cleanliness is next to Godliness]”

– Srila Prabhupada

“Puhtaus käy Jumalaisuuden edellä. Tätä ohjenuoraa tulisi hyvin tarkasti seurata, silloin edistyt hyvin nopeasti Krishnatietoisuuden täydellisyyden tasolle.” – Srila Prabhupada