yat paśyati, tat tv anurāgātiśayena “jagad dhana-mayaṁ lubdhāḥ kāmukāḥ kāminī-mayam” iti-vat hareḥ śarīram.
”Johtuen pakkomielteestään rahaan, näkee ahne ihminen aina ympärillään mahdollisuuksia tienaamiseen. Samoin hyvin himokas mies kiinnittää joka puolella huomionsa naisiin.”
– Srimad Bhagavatam 11.2.41
Vanha suomalainen sananlasku sanoo, että kauneus on katsojan silmässä
Siinä on vinha perä. Vaikka kaksi ihmistä seisoisi metrin päässä toisistaan, heidän kokemansa maailma voi olla hyvinkin erilainen. Se miten koemme näkemämme riippuu nimittäin siitä, mitä sydämessämme on – eli minkälaisen filtterin läpi tulkitsemme.
Maailma koetaan omien toiveiden ja ehdollistumien mukaisesti – näemme sitä mitä odotamme näkevämme. Täten kohtaamme joko odotustemme mukaisia tai ei-toivottuja tilanteita. Halumme ja toiveemme määrittävät tulkintaamme maailmasta.
Vihainen mies näkee mahdollisia vihollisia – rakastava mies mahdollisia ystäviä.
Voimme siis vetää johtopäätöksiä sisäisestä tilastamme, kun laitamme merkille mitä olemme taipuvaisia havainnoimaan ulkoisesti. Pyhimys jonka mieli on täysin kiintynyt Jumaluuden Ylimpään Persoonallisuuteen, näkee kaiken suhteessa Häneen, joten kaikkialla missä hän kulkee, hän näkee kaiken olevan vain erilaisia ja eritasoisia Jumaluuden energioiden laajentumia. Hän ei ole siis koskaan erossa rakkaudesta, eikä hänellä ole missään vihollisia.
Artikkelin on kirjoittanut Bhakta Miikka Hausalo.