Madhavendra Puri – Jumalan rakastamisen opettaja

Monesti opetetaan, että Jumala on suuri ja häntä kuuluu kunnioittaa ja vähän pelätäkin. Bhaktin filosofiassa taas henkiset opettajat kautta aikain ovat opettaneet, että voimme edetä tästä näkemyksestä ja palvella Jumalaa niin herranamme, ystävänämme kuin lapsenammekin. Ja noin viisi sataa vuotta sitten Madhavendra Puri opetti, kuinka voimme palvella Jumalaa rakastettunamme.

Ennen Madhavendra Purin opetuksia, valtaväestö palveli Krishnaa ritualistiseen tyyliin, tiukkojen sääntöjen ja määräysten alaisuudessa. Tuollainen muodollinen palvelus on tarpeen silloin, kun henkilöllä ei ole vielä herännyt luontainen toive rakastavasti palvella Korkeinta.

Madhavendra Puri oli kuin hullu hänen rakkaudessaan Jumalaan. Hän äänekkäästi lausui Jumalan nimiä ja kunniaa, ajattelematta lainkaan paikkaa ja olosuhteita. Toisinaan Jumalan rakastamisen hurmiossaan hän ei tiennyt oliko päivä vai yö, toisinaan hän nauroi, toisinaan itki. Joskus hän tanssi villisti ja joskus lyyhistyi maahan tiedottomana. Häntä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mikään, mikä ei liittynyt Krishnaan, ja peläten, että joutuisi keskustelemaan jostain muusta kuin Krishnasta, hän eli aina yksin. Hän söi vain jos hänelle tarjottiin ruokaa – muutoin hän paastosi.

Monin ihmeellisin tavoin Krishna vastasi Madhavendra Purin intensiiviseen rakkauteen. Kerran Madhavendra Puri paastosi ja mietiskeli puun alla Vrindavanassa, jossa tuhansia vuosia sitten Krishna oli leikkinyt lapsena. Yhtäkkiä kaunis paimenpoika tuli maitoastian kanssa ja asetti sen Madhavendran eteen. ”Ystävällisesti juo tämä maito, jonka olen tuonut sinulle,” poika sanoi. Nähden pojan kauneuden, Madhavendra tuli mielessään tyytyväiseksi, ja kuullessaan hänen suloiset sanat, hän unohti kaiken nälän ja janon. Sitten siinä silmänräpäyksessä, missä poika oli ilmestynytkin, hän katosi. Madhavendran sydän täyttyi ihmetyksestä. Myöhemmin hän ymmärsi kuka poika oli oikeasti ollut, ja itki suuressa rakkauden hurmiossa: ”Minä näin Jumaluuden Persoonallisuuden Krishnan, Gopalan, kasvoista kasvoihin – mutten tunnistanut Häntä!”

Tänään on Madhavendra Purin katoamispäivä. Voimme pyytää häneltä siunauksia, jotta meidänkin sydämissämme vielä joku päivä virkoaisi voimakas rakkaus Krishnaa kohtaan!

Leave a Comment