Rauhanomaista kansalaistottelemattomuutta

Srivasa Anganissa (Srivasan ja Malinin palatsinkaltaisessa kodissa) Gauranga Mahaprabhulla ja kumppaneilla oli tapana kokoontua joka ilta laulamaan Hare Krishna-mantraa, monesti aamuun asti. Kerran aluetta hallitseva Kazi tuli paikalle ja kiukustuneena keskeytti kirtanan ja rikkoi pyhän mridanga-rummun, sillä hän yritti lopettaa Gauranga Mahaprabhun sankirtana-liikkeen.

Kazi kielsi Krishnan nimien yhteisen ylistämisen, ja tottelemattomat tultaisiin käännyttämään väkisin islaminuskoon ja heidän omaisuutensa anastettaisiin. Lähes kaikki ihmiset Nadian alueella pelästyivät tätä uutta lakia, mutta Srivasa Pandit vain nauroi tälle fanatismille. Ne, joita uusi kielto ei pelottanut, jatkoivat päivittäisiä Srimad Bhagavatam-luentoja ja kirtan-kokoontumisia Srivas Anganissa, josta tuli Gauranga Mahaprabhun sankirtan-liikkeen päämaja.

Gauranga Mahaprabhusta tuli vastarintaliikkeen johtaja, sillä bhaktat eivät suostuneet tottelemaan Kazin mielivaltaisia käskyjä. Hare Krishna-mantraa laulaen suuret joukot valtasivat Nadian kadut ja rauhanomaisessa kulkueessa osoittivat kansalaistottelemattomuuttaan.

Eräänä iltana kun Kazi kurkisti ulos palatsinsa ikkunasta hän pelästyi nähdessään suuren tyytymättömän ihmisjoukon soihtuineen tulleen hänen luokseen. Mielenosoittajat olivat kiukkuisia, mutta Gauranga Mahaprabhu rauhoitteli heitä. Tämän nähdessään palatsinsa torniin paennut Kazi tuli alas Gaurangan luokse, ja lepytellen ryhtyi keskustelemaan.

Gauranga Mahaprabhu teki suuren vaikutuksen Kaziin, joka oli vain toiminut kateellisten neuvonantajien huonojen ohjeiden mukaisesti. Kazi koki sydämen muutoksen ja lupasi, ettei hän tai kukaan hänen jälkeläisensä enää ikinä yrittäisi estää sankirtan-liikettä. Caitanya Caritamritan Adi-lilan luvusta 17 voi lukea tarkemmin, mistä Gauranga ja Kazi keskustelivat.