Kuka on Gauranga Mahaprabhu?

Gauranga Mahaprabhu (Sri Krishna Chaitanya) ilmestyi Länsi-Bengalissa vuonna 1486. Hän oli esimerkillinen Krishna-bhakta, joka julisti Jumalan pyhien nimien laulamisen olevan tehokkain tapa itseoivallukseen. Vedakirjoissa paljastetaan Gauranga Mahaprabhu Krishnan ja Radhan yhdistyneeksi avataraksi.

Gauranga Mahaprabhu toi meille sankirtanan, eli Krishnan pyhien niminen yhdessä ylistämisen. Tämä on itseoivallusmenetelmistä helpoin, tehokkain ja ekstaattisin.

Nuoruudessaan Mahaprabhu (myös Nimai Panditaksi kutsuttu) oli sanskritinkielen opettaja ja niitti suuren oppineen maineen. Mutta yllättäen vasta 24-vuotiaana Hän luopui perhe-elämästä ja ryhtyi kiertäväksi munkiksi (sannyasiksi), jotta Hän voisi täysin syventyä Jumalan rakastamisen ilouutisen jakamiseen. Gauranga Mahaprabhu rohkaisi jokaista kohtaamaansa henkilöä laulamaan Hare Krishna-mantraa.

Mahaprabhu jätti jälkeensä kahdeksan kirjoitettua ohjetta: Sri siksastakam-rukoukset. Hänen seuraajansa, kuten Vrindavanan Goswamit ja heidän oppilaansa, kirjoittivat merkittäviä Vaishnava-teologiaa ja -filosofiaa käsittelevää teoksia – Gauranga Mahaprabhun pyynnöstä. Myöhemmin kaikkien Gauranga Mahaprabhun seuraajien teoksia ja kommentaareja apuna käyttäen Srila Prabhupada kiteytti ja käänsi ne englannin kielelle, josta nämä kultaiset opetukset on pystytty kääntämään ja kirjoiksi painamaan lähes kaikille maailman kielille.

Srila Prabhupada Radha-Damodaran temppelissä Vrindavanassa vastaanottamassa henkistä ohjausta Sri Rupa Goswamilta.

Syvällinen ja esoteerisempi syy Gauranga Mahaprabhun ilmestymiseen on Krishnan toive tuntea sitä samaa henkistä nautintoa, jota Radha tuntee Krishnaa palvellessaan. Krishna on Alkuperäinen Henkilö, ja Srimati Radharani on Hänen iloenergiansa laajentuma. Gaudiya-vaishnavismissa Krishnaa ja Radhaa palvotaan aina yhdessä. Radha-Krishnaa voisi kuvailla maskuliiniseksi ja feminiiniseksi Jumalaksi. Kun Krishna huomasi, että Radhan nautinto Hänen palvellessa Krishnaa on suurempi, kuin Krishnan nautinto silloin, kun Radha palvelee Häntä, kehittyi Krishnalle toive maistaa tuota antaumuksellisen palvelun sulomakua. Siispä Hän ilmestyi yhdessä Radhan mielentilan kanssa Gauranga Mahaprabhuna.

Gauranga Mahaprabhu ilmensi antaumuksellisen palvelemisen syvimpiä hurmiotiloja, aina divya unmadaan, eli yliaistilliseen hulluuteen asti. Gauranga Mahaprabhun elämästä kertova kirjasarja on Caitanya Caritamrita, jossa yhdessä historiallisten tapahtumien kanssa kuvaillaan bhakti-joogien filosofiaa ja elämää käytännön tasolla. Srila Prabhupada kerran sanoi, että jos soutaisimme veneessä joka on uppoamassa, ja meidän tulisi vähentää painolastia, niin Caitanya Caritamrita olisi se kirja, josta luopuisimme viimeisenä – niin tärkeä se on.

Vrindavanan keskiössä ovat Sri Krishna ja Srimati Radharani. Kaikki muut (kuten kuvan gopi-tytöt) palvelevat onnen vallassa tätä yliaistillista nuorta paria.

Tänään on 534:s vuosipäivä Gauranga Mahaprabhun ilmestymisestä. Sen kunniaksi kultainen Caitanya Caritamrita kirjasarja on saatavilla tarjoushintaan!