Gopala-alttarihahmon syntytarina

Sri Khandan kylässä asui eräs Sri Mukunda, jolle syntyi poika nimeltä Sri Raghunandana vuonna 1432. Kerran Mukunda joutui lähtemään töiden vuoksi pois kotoa, ja hän pyysi 5-vuotiasta poikaansa tarjoamaan perheen alttarihahmolle Tämän päivittäisen aterian. Raghunandana ymmärsi tehtävänsä tärkeyden ja teki kaiken huolellisesti ja parhaansa mukaan. Hän muisti isänsä ohjeen: “Varmista, että alttarihahmo syö!” Alttarikelloa soittaen pieni poika sanoi, “Syö, syö!” Poika alkoi itkemään, kun Gopinathan lautasella ruoka oli edelleen koskematonta. “Ole hyvä ja syö! Muuten isäni suuttuu minulle!” Gopinatha ei kyennyt vastustamaan lapsen kiihkeätä antaumusta, joten Hän söi kaiken, jättämättä murustakaan jäljelle.
Kun Mukunda palasi kotiin hän pyysi pojaltaan Gopinathan maha-prasadaa (ruokaa uhrauslautaselta). Raghunandana vastasi, “Prasadaa? Tarjosin kaiken aivan kuten pyysitkin, ja Gopinatha söi kaiken, joten mitä toisin nyt sinulle?” Mukunda oli täysin äimistynyt, sillä hänen poikansa ei ollut tuhma ja puhui aina totta. Hän myöskin epäili, ettei noin pieni poika kykenisi itse syömään niin paljon prasadaa. Mitäköhän oikeasti tapahtui?

Alkuperäinen Gopinatha-alttarihahmo (vas. alhaalla) ja Raghunandana

Eräänä toisena päivänä Mukundan oli taas poistuttava kotoa, ja hän pyysi uudestaan poikaansa tarjoamaan Gopinathalle aterian. Poistuttuaan talosta, hän livahti salaa takaovesta takaisin sisälle ja piiloutui katsomaan mitä Raghunandana oikein tekee.
Aivan kuten viime kerrallakin, poika aneli Gopinathaa syömään. Lopulta suostuen Hän ryhtyi syömään. Gopinathan syödessä laddua, Hän huomasi Mukundan kurkistavan piilopaikastaan, ja jähmettyi niille sijoilleen, puolikas makeinen edelleen kädessään.

Gopalalaakson Gopala & Gaura-Nitai nauttimassa laddu-makeisia Italian matkallaan vuonna 2012

Nähtyään kaiken tämän Mukunda oli vallan hurmioissaan ja nosti Raghunandanan syliinsä. Kyynelehtien hän kuvaili särkyvällä äänellä poikansa ihmeellisyyttä.
Yhä nykypäivänäkin Gopinathan alttarihahmo on puoliksi polvistuneessa asennossa puolikas laddu kädessään.

Gopalalaakson Laddu-Gopala- deity

Myöhemmin Jagannatha Purissa Gauranga Mahaprabhu kysyi Sri Mukundalta, “Kumpi on isä ja kumpi on poika?” Mukunda vastasi, “Raghunandana on ehdottomasti isäni, sillä hän on antanut minulle Krishna-bhaktin, ja näyttänyt mitä on puhdas Krishnatietoisuus.”