Srimati Jahnava Devin lootusjalat

“Oi Jahnava Devi! Ole suopea tälle palvelijallesi tänään. Vapauta minut kärsimyksistäni ja anna minulle sija lootusjalkojesi veneessä, jotta voisin varmuudella ylittää syntymän ja kuoleman valtameren. Olet Nityanandan voimaa, olet antaumus Krishnalle ja olet guruni. Ystävällisesti anna tälle palvelijalle lootusjalkojesi toivepuu. Kuinka lukuisia langenneita sieluja oletkaan pelastanut? Tässä taas yksi kerjäläinen etsii paikkaa jalkojesi juuresta.”

-Srila Bhaktivinoda Thakura, Kalyana-kalpa-taru

Shrimati Jahnava Devi on Sri Nityananda Prabhun puoliso. Jahnavi Devi ilmestyi Shaligramassa, ja on vanhempiensa Sri Suryadasa Sarakhelan ja Bhadravatin tyttäristä nuorimmaisin.

Jahnava Devi on Sri Nityananda prabhun shakti-energiaa. Hän on Herra Balaraman puolison Revatin laajentuma, kuin myös Ananga Manjarin, eli Srimati Radharanin nuoremman siskon laajentuma. Hänen isosiskonsa Vasudha on Varunin laajentuma, joka myöskin on Herra Balaraman puoliso.

Kun Suryadasan tyttäret tulivat avioikäisiksi, alkoi heidän isänsä etsiä lapsilleen sopivaa puolisoa. Vasudha ja Nityananda avioituivat, ja hääpäivän jälkeen, kun juhlallisuudet vielä jatkuivat, tarjoili pikkusisko-Jahnava vieraille ruokaa, mutta hänen päätään peittävä sari valahteli jatkuvasti pois paikaltaan. Hän laittoi sen aina takaisin, mutta uudelleen ja uudelleen se lipsahti pois paikoiltaan. Tämä häiritsi häntä, jonka vuoksi yhtäkkiä kaksi kättä kasvoivat Jahnavan niskasta ja peittivät hänen päälakensa, jotta hän keskeytyksettä kykeni taas tarjoilemaan ruokaa kaikille vieraille.

Tämän ällistyttävän leikin nähtyään kaikki bhaktat olivat äimän käkinä, ja Nityananda ymmärsi Jahnavan todellisen henkilöllisyyden omana ikuisena puolisonaan. Nityananda meni Suryadasa-isän luo, ja leikitellen kysyi häneltä mitä tämä tarjoaa myötäjäisiksi? Ennen kuin Suryadasa ehti vastata, Nityananda kertoi, että Hän haluaisi hyväksyä myös Jahnavan vaimokseen myötäjäisinä. Suryadas ilahtui sydänjuuriaan myöten ja järjesti myös toisen tyttärensä avioitumisen Sri Nityanandan kanssa.

Vaikka Jahnava Devi ei saanut omia lapsia, tuli hänestä siskonsa pojan Virabhadra Prabhun kastava henkinen opettaja. Kaikki gaudiya-vaishnavat kunnioittivat Srimati Jahnava Deviä Krishna-bhaktin auktoriteettina ja pitivät häntä yhtenä henkisistä johtajistaan.

Sanotaan, että kun Jahnava Devi poistui tästä maailmasta, hän teki sen yhdistymällä Vrindavanan Radha-Gopinathan temppelin Ananga-manjarin alttarihahmoon.

Siunatkoon Jahnava Devi meitä armollaan ja johdattakoon meidät Sri Nityananda prabhun luo, joka on ainoa turva Kali-yugan langenneille ehdollistuneille sieluille.