Katumusharjoitus krokotiilin pesäkolossa

Tänään on kahden suuren vaishnavan katoamispäivä.

Sri Jagadisha Pandita oli Krishna-lilassa Chandrahasa-niminen tanssija, ja  myös Gaura-lilassa hän onnellisena tanssi Herran iloksi.

Sri Jiva Goswami oli yksi Vrindavanan kuudesta goswamista, Rupa ja Sanatana Goswamien veljenpoika.

Kerran Vallabhacarya, jo arvostetun ikäinen, neuvoi Rupa Goswamia (Jiva Goswamin gurua) kuinka parantaa hänen kirjoituksiaan. Vaikkakin paljon nuorempi kuin kunnioitettu Vallabha, Sri Jiva uhmakkaasti puhui gurunsa puolustukseksi. Sri Rupa nuhteli Sri Jivaa kehottaen häntä lähtemään pois Vrindavanasta. Hän meni sitten elämään krokotiilin hylkäämään pesäkoloon Nanda Ghatiin (45 minuutin päähän Sri Rupan bhajana kutirista) ja aloitti paaston. Hän eli kerjäämällä vehnäjauhoa, jota hän sekoitti Yamunan veteen. Kun Sri Sanatana Goswami (Sri Rupan veli) näki Sri Jivan tiukat katumusharjoitukset, hän toi hänet takaisin Sri Rupa Goswamin palvelukseen.

Srila Prabhupada kommentoi tähän gurun ja oppilaan väliseen leikkiin näin:

“Sri Rupa Goswami hylkäsi Jiva Goswamin opettaakseen meitä nykypäivän bhaktoja. Hän ei tehnyt niin rangaistakseen Sri Jiva Goswamia, joka on täydellisen vapautettu ikuinen Herra Krishnan seuralainen. Rupa Goswami lähetti Jiva Goswamin Vrindavanaan opettamaan kaikille sieluille mitä hän kirjoitti Upadesamritaan:

vāco vegaṁ manasaḥ krodha-vegam
jihvā-vegam udaropastha-vegam
etān vegān yo viṣaheta dhīraḥ
sarvām apīmāṁ pṛthivīṁ sa śiṣyāt
Nöyrä henkilö, joka sietää 1) haluaan puhua, 2) mielensä vaatimuksia, 3) vihan pohjalta toimimista, ja 4) kielen, vatsan ja sukupuolielinten pakotteita, on pätevä ottamaan oppilaita maailmanlaajuisesti.
Kaikkina aikoina bhaktan tulee hallita kielensä, puheensa ja aina pysytellä nöyränä, trinad api sunicena,…”

Leave a Comment