Kun tietäjä nielaisi Gangesin…

Jahnu Saptamia juhlistetaan sen päivän muistoksi, kun tietäjä Jahnu suutuksissaan nielaisi Gangesin. Kertomus kokonaisuudessaan kuuluu näin:

Kuningas Bhagiratha oli saanut tehtäväkseen johdattaa pyhä Ganges-joki taivaallisilta planeetoilta virtaamaan myös alempiin maailmoihin. Suurten haasteiden ja itsekuriharjoitusten kautta Bhagiratha onnistui lopulta saamaan Gangesin vedet laskeutumaan Maahan – itseasiassa Shivan päälaen kautta Himalaja-vuorille ja sieltä eteenpäin Bengalinlahdelle ja lopulta mereen.

Matkan varrella Bhagiratha ja Ganges kohtasivat erakkomajassaan mietiskelevän pyhimys Jahnun. Kun Jahnu näki valtaisan joen tulvivan hänen ashramaa kohti ja häiritsevän näin hänen meditaatiotaan, suutahti tuo hurskas pyhimys ja vihan puuskassa nielaisi Gangesin kokonaisuudessaan.

Kun Bhagirath huomasi, ettei äiti-Ganges enää seurannut häntä, heittäytyi hän välittömästi pyhimyksen jalkain juureen ja aneli häntä vapauttamaan Gangesin, sillä Ganges on ainoa keino, jolla kuningas voisi pelastaa menneet esi-isänsä ja tulevat ihmissukupolvet, sillä Gangesin vesi on Vishnun lootusjalkojen puhdistusvettä, eli caranamritaa, ja näin ollen kun Gangesin vettä juo, kun siinä kylpee, tai jos sitä vain hiukan pirskottaa päänsä päälle, voi puhdistua kaikista synneistään!

Jahnu Muni ei eronnut muista Herran bhaktoista siinä, että hän oli myöskin pehmeäsydäminen ja luonnostaan myötätuntoinen. Hän suostui siis vapauttamaan joen antamalla sen virrata ulos oikeasta korvastaan. Näin Srimati Ganga devi tuli tunnetuksi myös Jahnavina, eli Jahnun tyttärenä.

Itse asiassa tämä leikki tapahtui Navadwipassa, nykyisin Jahnudvipaksi kutsutussa paikassa, jossa Jahnu Muni oli syventynyt mietiskelemään Krishnan Gauranga Mahaprabhun inkarnaatiota, tuota armeliasta Kali-yugan langenneiden sielujen pelastajaa. Jahnu Muni pääsi mietiskelyssään niin syvälle, että näki silmiensä edessä Itse Gauranga Mahaprabhun, joka nuorena eli Gangesin rannalla ja päivittäin kylpi ja leikki sen vesissä.

Jahnu Saptamin päivänä bhaktat voivat muistaa tämän leikin, palvoa äiti-Gangesta, sekä rukoilla Jahnu Munilta siunauksia, jotta myös he itse kykenisivät jonain päivänä sekä näkemään, että palvelemaan Navadvipan omaa kaunista tanssijaa, Sri Gauranga Mahaprabhua.