Krishna on kuin maukas mango

Guru Purnimana (Vyasa Purnimana) juhlistetaan Srila Vyasadevan ilmestymispäivää, omia henkisiä opettajia ja koko oppilasketjua. Srila Vyasadeva on Krishnan inkarnaatio, joka kokosi kaikki Veda-kirjat. Tämän vuoksi häntä kunnioitetaan myös koko ihmiskunnan guruna. Ennen henkinen tieto kulki oppilasketjua pitkin pelkän äänivärähtelyn turvin, sillä oppilaat kykenivät muistamaan jokaisen kuulemansa sanan. Kun tämä kyky hälveni, ilmeni tarve kirjoittaa tietoa ylös. Tämän vuoksi Vyasadeva ilmestyi kokoamaan kaiken veda-tiedon kirjoitettuun muotoon.

Vuosien aikana Vyasa kokosi kirjalliseen muotoon seikkaperäistä tietoa kaikista veedisistä oppihaaroista, tieteistä ja taiteista, mutta kun massiivisen urakka lopulta valmistui, ei hän tuntenutkaan tyytyväisyyttä ja rauhaa, vaan päinvastaista. Silloin Narada Muni, Srila Vyasadevan henkinen opettaja saapui paikalle, ja Vyasa ilmaisi onnettoman olonsa gurulleen. Narada Muni selitti Vyasadevalle, että syy hänen tyytymättömyyteensä on siinä, ettei hän ole yksityiskohtaisesti ylistänyt Sri Krishnan ihania yliaistillisia leikkejä, jotka ovat maukkaita kuin mango. Vedojen tekniset yksityiskohdat taas ovat kuivia kuin pölyinen paperi.

Gurunsa siunauksilla Vyasadeva alkoi siis kerran vielä kirjoittamaan, ja nyt hän aikoi tehdä yhden kokoelmateoksen, joka sisältäisi ainoastaan oleellisimman ja tärkeimmän, kuin veda-tietouden kypsän hedelmän. Tätä kirjaa kutsutaan Bhagavat Puranaksi, tai Srimad Bhagavatamiksi.

Vyasadeva kattavasti kuvaili ja ylisti Krishnaa, ja Srimad Bhagavatamin valmistuttua tunsi hän sydämessään syvää onnea ja tyytyväisyyttä. Tätä kirjaa kaikki vaishnavat rakastavat ja lukevat yhä edelleen joka päivä. Srila Prabhupada käänsi Srimad Bhagavatamin englanniksi, ja nykyisin se on saatavana lähes kaikilla maailman kielillä, mukaan lukien suomeksi.

Samana täydenkuunpäivänä juhlistetaan Srila Sanatana Goswamia, vanhinta Vrindavanan kuudesta goswamista. Yhdessä veljensä Rupa Goswamin kanssa he tulivat Gauranga Mahaprabhun pyynnöstä Vrajan alueelle ja paikansivat vanhat jo unohtuneet ja kadonneet Krishnan leikkeihin liittyvät pyhät paikat. Näin ollen Sanatana Goswami on yksi tärkeimmistä guruista kaikille Vrajan asukkaille, sillä hän on kuin Vrindavanan kaupungin isä. Kuuden goswamin ja heidän seuraajiensa ansiosta Vrindavan on nyt mitä kukoistavin bhaktin keskus.