Srila Prabhupadan huikeat saavutukset

Tiivistelmä Srila Prabhupadan ihmeellisistä saavutuksista vuosien 1965-1977 aikana – kun hän oli jo 69-81 vuotias!

1. Matkusti vuonna 1965 kunnioitettavassa 70-vuoden iässä elämänsä ensimmäistä kertaa Intian rajojen ulkopuolelle täyttääkseen henkisen opettajansa ohjeen. Merimatkan aikana hän sai kaksi vakavaa sydänkohtausta. Rantautui Amerikkaan mukanaan koko omaisuutensa; 40 intian rupiaa (noin 5 dollaria) ja arkullinen kirjoja.

2. Perusti Kansainvälisen Krishna tietoisuus- yhteisön pienen oppilasryhmänsä kanssa, ponnisteltuaan ensin vuoden yksin New Yorkin lähiöissä. Tämä oli ainoa kerta, kun Krishna-bhakta onnistui opettamaan vaishnavismin kurinalaisia periaatteita ei-intialaisille oppilaille. Kuin ihmeen kaupalla, tämä tapahtui juuri Amerikan hedonistisen alakulttuurin kukoistaessa.

3. Lähetti Hare Krishna-mantraa laulavat seuraajansa kaikkien kaupunkien ja kylien kaduille, näin ”Hare Krishna” tuli tunnetuksi maailman joka kolkassa.

4. Vuonna 1969 hänen oppilaansa levyttivät George Harrisonin kanssa singlen ”Hare Krishna Mantra”. Siitä tuli Apple levy-yhtiön kaikista nopeiten myyty julkaisu, Beatlesien julkaisut mukaanlukien.

5. Kastoi arviolta noin viisi tuhatta oppilasta. Nämä kastetut edustivat kirjavaa kansalaisuuksien, rotujen, etnisten ryhmien ja uskonnollisuuksien taustoja.

6. Perusti 108 Krishna -temppeliä kuudella eri mantereella. Vihki Krishnan alttarihahmot jokaiseen keskukseen ja opetti oppilailleen perinteistä alttarihahmojen palvontaa. Vain vuosien 1970-1971 aikana avattiin 32 uutta temppeliä – noin kolme uutta temppeliä kuukaudessa.

7. Aloitti Jagannathan Rathayatra -festivaalin kaikissa maailman suurimmissa kaupungeissa tuodakseen Krishnan temppelistä kadulle kaikkien ihmisten ulottuville.

8. Perusti brahmacarini-ashraman, eli salli henkisen elämän harjoittamisen temppeleissä myös avioitumattomille naisille – aiemmin tuntematon käsite vedisessä kulttuurissa.

9. Vuonna 1969 hän neuvoi oppilaitaan perustamaan suitsukebisneksen tuomaan taloudellista turvaa temppeleille. Neljän vuoden sisällä ‘Spiritual Sky Incense’ tuotti miljoona dollaria vuosittaista liikevaihtoa.

10. Aloitti sunnuntaijuhlat (Sunday Love Feast) ja pyhitetyn kasvisruuan suurimuotoisen ilmaisjakelun, tarjoten miljoonia aterioita vuosittain.

11. Kehitti maailman ensimmäisen kasvisravintolaketjun (Govinda’s).

12. Luennoi Krishnatietoisuuden filosofiasta päivittäin. Yli 2200 luentoa on nauhoitettu ja arkistoitu, samoin kuin yli 1300 Krishnatietoista keskustelua oppilaiden, vieraiden ja ystävien kanssa.

13. Antoi lukemattomia haastatteluja ja keskusteli filosofiasta uutistoimittajien, tiedemiesten, uskonnollisten johtajien ja poliitikkojen kanssa. Hän tapasi myös julkisuuden henkilöitä, kuten Indira Gandhin, Allen Ginsbergin, Ravi Shankarin, Alice Coltranen, John Lennonin ja George Harrisonin.

14. Nauhoitti yli 20 albumia antaumuksellista musiikkia.

15. Julkaisi kuukausittaista Back to Godhead-lehteä, jota kutsui liikkeensä selkärangaksi. Huippukautenaan 70-luvun puolessa välissä lehden levikki oli yli miljoona kopiota per julkaisu.

16. Aloitti ISKCON -jäsenohjelman, johon ilmoittautui tuhansia jäseniä.

17. Rakennutti suuret temppelit Bombayhin ja Vrindavanaan ja perusti henkisen kaupungin Mayapuriin. Näistä kaikista tuli kansainvälisiä pyhiinvaelluskohteita.

18. Perusti kouluja tarjotakseen koulutusta myös antaumuksellisen palveluksen periaatteisiin.

19. Perusti Bhaktivedanta Instituutin kehittääkseen Krishnatietoisuutta tiedemiesten keskuudessa ja kutsui näin vakavamielisiä akateemikkoja itseoivalluksen tieteen pariin.

20. Muodosti Bhaktivedanta Swami -hyvätekeväisyysjärjestön kunnostamaan ja tuomaan esiin Caitanyan Mahaprabhun historiallisesti tärkeitä paikkoja.

21. Perusti omavaraisia yhteisöjä opettamaan yksinkertaista elämää ja Krishnatietoista ajattelua, korostaen lehmien suojelua ja riippuvuutta Jumalasta ja luonnosta.

22. Ohjeisti oppilaitaan maalaamaan satoja taideteoksia Krishnan leikeistä, jotka pohjautuivat yksityiskohtaisiin kuvauksiin hänen kirjoissaan.

23. Ohjasi muutamia seuraajiaan oppimaan intialaista nukentekoa, jotta vedistä filosofiaa voitaisiin esittää dioramoina. Tästä projektista syntyivät FATE museot.

24. Neuvoi ja kannusti oppilaitaan monimutkaisissa johtajuuteen, filosofiaan ja henkilökohtaisiin aiheisiin liittyvissä kirjeissään (yli 6000 arkistoitu).

25. Hänestä on arkistoitu yli 30 000 valokuvaa ja yli 70 tuntia videota.

26. Kirjoitti arviolta 70 kirjaa Krishnatietoisuudesta ja nukkui vain muutaman tunnin päivässä. Kymmenet merkittävät tutkijat ja opettajat johtavista yliopistoista ylistivät hänen työtään. Encyclopedia Britannica julisti, että hänen laaja käännöksensä alkuperäisestä sanskritista ja hänen selkeistä kommenteistaan “ovat hämmästyttäneet kirjallisuuden ja akateemikkojen yhteisöjä maailmanlaajuisesti.” Tämä on vieläkin hämmästyttävämpää ottaen huomioon, että käännökset ja kommentit olivat englanniksi, joka oli julkaisijan toinen kieli.

27. Perusti Bhaktivedanta Book Trust-järjestön (BBT) vuonna 1972 julkaisemaan hänen kirjojaan. Yli 55 000 000 kirjaa oli julkaistu vuoteen 1976 mennessä 25:llä eri kielellä ja myyty melkein kaikissa maissa. Tämä teki BBT:stä maailman suurimman uskontoihin ja filosofiaan liittyvän kirjallisuuden julkaisijan.

28. Käänsi alkuperäiset bengalinkieliset säkeet ja niiden transliteroinnin sisältävän Chaitanya-Caritamritan vain 18:ssa kuukaudessa, jonka BBT julkaisi 17-osaisena kirjasarjana KAHDESSA kuukaudessa – kirjojen kuvitukseen tehtiin tässä ajassa noin 250 maalausta.

29. Kiersi maapallon 14 kertaa vieraillen 24:ssä maassa saarnaten, innostaen seuraajiaan ja kohdaten lukemattomia ihmisiä luentotilaisuuksissa.

30. Johti taidokkaasti kansainvälistä yhteisöään kirjeitse ja henkilökohtaisilla tapaamisilla – ilman puhelinten käyttöä.

Ennen kaikkea hän oli aina läsnä oppilailleen isällisenä hahmona ja vuorovaikutti heidän kanssaan lämpimästi – kiireellisestä ja touhukkaasta aikataulustaan huolimatta. Hän ei koskaan pitänyt itseään tekojensa tekijänä, vaan antoi kaiken kunnian omalle henkiselle opettajalleen ja oppilailleen, jotka auttoivat häntä levittämään Krishna-tietoisuuden ympäri maailman. Hän oli todellinen vaisnava – koko maailman henkinen opettaja – kaikkine hyvine ominaisuuksineen. 🙂

Leave a Comment