Uusi suomennos Sri Isopanisadista!

Sri Isopanisad, tunnetuin 108 Upanisadista, kiteyttää vedafilosofian ajatelmat persoonallisuuden ja yksilöllisuuden näkyvyydestä kaikkialla elämän ja tiedon piirissä.

Tämä vähän aikaa sitten suomeksi julkaistu uusi painos tästä upeasta sanskritinkielisestä teoksesta on A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadan kääntämä ja avartavasti kommentoima. Sri Isopanisadin yhdeksäntoista kultaista säettä haalistavat kasvottoman maailmankuvan ja tutustuttavat meidät ylivoimaiseen Ylimpään Olentoon, kaiken onnen lähteeseen.

Tässä pieni lainaus kirjasta:

Seitsemäs mantra

yasmin sarvāṇi bhūtāny
ātmaivābhūd vijānataḥ
tatra ko mohaḥ kaḥ śoka
ekatvam anupaśyataḥ

Hänestä, joka näkee aina kaikki elävät olennot henkisinä kipinöinä, Korkeimman kaltaisina, tulee asioiden todellinen tietäjä. Mitä silloin harha tai huolet aiheuttaisivat hänelle?

MERKITYS: Madhyama-adhikaria ja uttama-adhikaria lukuun ottamatta kuten edellä todettiin, kukaan ei voi kunnolla nähdä elävän olennon henkistä asemaa. Elävät olennot ovat laadullisesti yhtäläisiä Korkeimman Olennon kanssa, kuten tulen kipinät ovat yhtäläisiä tulen kanssa. Kipinät eivät kuitenkaan ole samaa kuin tuli mitä tulee määrään, sillä kuumuuden ja valon määrä kipinässä ei ole sama kuin tulessa. Maha-bhagavata, ylevä palvoja, näkee ykseyden siinä mielessä, että hän näkee kaiken olevan Korkeimman energiaa. Koska energian ja energianlähteen välillä ei ole eroa, on tässä kyse ykseydestä. Vaikka analyyttisesti kuumuus ja valo ovat eri asia kuin tuli, ei sanalla “tuli” ole mitään merkitystä ilman kuumuutta ja valoa. Siten kuumuus, valo ja tuli ovat sama asia. …

Sri Isopanisadin voi tilata täältä.